ابزار و تجهیزات

معرفی انواع کابل های USB

USB که مخفف Universal Serial Bus است یک استاندارد صنعتی می باشد که در اواسط دهه 1990 به منظور استاندارد کردن اتصال لوازم جانبی کامپیوتر به کامیپوترها ایجاد شد. آن تعدادی از خطوط اتصال پیشین را تعویض کرد و اکنون یکی از محبوب ترین انواع اتصال برای دستگاه های مصرفی است.

USB شاید مهم ترین انقلاب در تاریخ فناوری اطلاعات باشد. از زمان آغاز به کار، به عنوان یک راه حل واحد برای برقراری ارتباط بین بسیاری از دستگاه های دیجیتال عمل کرده است. انواع مدرن USB فقط به ارتباطات محدود نمی شود، زیرا اکنون بر انتقال برق نیز تمرکز دارند. با این حال، هنگام انتخاب نوع مناسب کمی پیچیده تر می شود زیرا USB امروزه به انواع مختلفی تبدیل شده است. تلفن‌های هوشمند، لپ‌تاپ‌ها، شارژرها، پاوربانک‌ها، چاپگرها یا هر دستگاه دیگری ممکن است به نوعی دارای اتصال USB باشند. بنابراین، چه چیزی USB ها را اینقدر خاص می کند؟ ما از طریق این پست مفصل به این سوال پاسخ خواهیم داد، در حالی که در مورد انواع مختلف کابل USB صحبت می کنیم.

انواع کابل های USB چیست؟

کابل های USB (Universal Serial Bus) در انواع دوشاخه و استانداردهای USB متفاوت هستند. اگرچه دوشاخه‌های USB و نسخه آنها می‌توانند متفاوت باشند، تقریباً هر کابل USB هدف مشترک ارتباط داده را انجام می‌دهد. اما نسل های جدید USB به طرز باورنکردنی سریعتر از نسل های قبلی خود هستند. به عنوان مثال، آخرین نسخه USB4 حدود 10000 برابر سریعتر از USB 1.0 است.

کابل USB نوع A :

این کابل یک طرفه می باشد یعنی فقط از یک طرف داخل پورت می‌رود.عمومی ترین کابل USB امروزی بدون شک نوع A است، اکثر لوازم جانبی نظیر کیبوردها و موس دارای اتصال از نوع A هستند.

رایانه های شخصی معمولا دارای چندین پورت از این نوع هستند و بسیاری از دیگر دستگاه ها و آداپتورهای شارژ از این پورت برای انتقال داده ها و یا شارژ کردن استفاده می‌کنند. همچنین امروزه می‌توان آن را بر روی تلویزیون و کنسول های بازی خود نیز مشاهده کنید.

کابل USB نوع B:

اتصال تقریبا مربعی شکل دارد، بیشتر برای پرینتر و دیگر دستگاه هایی که معمولا برای گرفتن جریان برق به کامپیوتر متصل می شوند استفاده می شود.

امروزه آن ها نسبت به یو اس بی  های نوع A کمتر استفاده می شوند بنابراین ما بیشتر از این به آن ها نمی پردازیم.

کابل Mini USB :

این نوع اتصال استاندارد برای گوشی های موبایل قبل از آمدن میکرو USB است. همانطور که از نام آن می‌توان حدس زد، مینی یواس بی (mini USB) کوچکتر از USB معمولی است و در بعضی از دستگاه های قدیمی تر مانند دسته پلی استیشن 3 یا بعضی پخش کننده های موسیقی و همچنین در برخی دوربین هایی که دارای اتصالات غیر استاندارد هستند استفاده می‌شد.

کابل Micro USB :

میکرو USB استاندارد فعلی دستگاه های قابل حمل و موبایل است که تقریبا توسط هر سازنده ای به جز اپل به‌ کار می‌رود.

کابل Micro USB را امروزه در هر جایی می‌شود پیدا کرد و عمومی ترین استاندارد برای شارژ دستگاه هایی مانند تبلت ، موبایل و دسته های کنسول است .

کابل USB نوع C:

یک کابل برگشت پذیر و دو طرفه است و به راحتی قابل استفاده می‌باشد و دیگر نیاز نیست جهت ورودی کابل را با پورت چک کنیم. کانکتور های نوع C بسیار نازک هستند و به همین علت در طراحی تلفن های همراه نازک تر می توان از آن ها استفاده کرد.

کابل های Type-C که با نام USB-C نیز شناخته می شوند در کنار تلفن های هوشمند جدید تر دیده می شوند و نسبت به نسخه های قبلی سرعت انتقال داده سریع تری دارند.

این نوع USB به طور فزاینده ای برای لپ تاپ ها و حتی برخی از گوشی های موبایل و تبلت ها به عنوان استاندارد پذیرفته شده، حتی اپل نیز آن را در داک Thunderbolt 3 آورده است. این استاندارد روز به روز سهم بیشتری را در اختیار خود می گیرد ولی هنوز خیلی مانده که بتواند گوی رقابت با میکرو USB را برای خود کند.

کابل لایتنینگ :

کابل های لایتنینگ استاندارد USB نیست بلکه به طور اختصاصی برای دستگاه های شرکت اپل طراحی شده است. کانکتور این کابل ها همانند کابل نوع C قرینه است و از هر دو طرف می توانید آن را استفاده کنید و همچنین اندازه آن شبیه میکرو USB است و با تمام دستگاه های اپل که بعد از سال 2012 تولید شده اند سازگار است. هدف از تولید انحصاری این کابل افزایش سرعت و نظارت مستقیم بر کیفیت آن می باشد. پیش از این کابل های شارژ اپل دارای کانکتور های 30 پین بودند که سرعت انتقال بالایی نداشتند. اما با رواج موبایل های آیفون و افزایش محبوبیت آن ها، اپل نسل جدیدی از کابل های شارژ را با نام لایتنینگ رونمایی کرد. تعداد پین های کابل لایتنینگ 8 عدد بوده و از همین رو ابعاد کوچکتری دارد.

استاندارد های سرعت USB

USB 1.x : در تاریخ 1998 میلادی منتشر شد، اولین کابل های USB تولید شده از این استاندارد استفاده می‌کردند. سرعت این کابل برای انتقال داده حدود 1.5 مگابیت بر ثانیه و در ورژن دوم آن یعنی USB 1.1 به 12 مگابیت بر ثانیه رسید. پیدا کردن دستگاهی که از این تکنولوژی استفاده کند تقریبا غیرممکن است و می‌توان آن را کاملا منسوخ شده خواند.

USB 2.0 :کابل های USB 2.0 در تاریخ 2000 میلادی معرفی شدند ولی بر خلاف USB 1 ورژن جدیدی برای آن منتشر نشد. حتی با اینکه حدود 20 سال از معرفی آن گذشته ولی هنوز هم بخش عمده‌ای از دستگاه ها از قبیل کنسول های نسل هشتم ، موس و کیبورد و بعضی از فلش و… کماکان از آن استفاده می‌کنند. حتی روی مادربردهای رده بالا و حرفه ای هم چند عدد پورت USB 2 موجود است.

USB 3.x : فعلا آخرین استاندارد سرعت برای USB است و بسیار از USB 2 سریع تر است. سرعت آن در نسل اول (3.0 و 3.1) که در سال 2008 معرفی شد حدود 5 گیگابیت بر ثانیه و در نسل دوم(3.1 و 3.2) که سال 2013 معرفی شد دارای سرعت 10 گیگابیت بر ثانیه بود. سال 2017 هم نسخه‌ای از آن معرفی شد که دارای سرعت 20 گیگابیت بر ثانیه بود. در دستگاه هایی که نیاز به رد و بدل سریع اطلاعات است؛ مانند هارد های اکسترنال بیشترین کاربرد را دارد.

USB 4.0 : شاید وقتی به این قسمت رسیدید تعجب کرده باشید و از خود بپرسید مگر USB 4 هم داریم؟ پاسخ مثبت است، در آگوست سال 2019 معرفی، ولی هنوز منتشر نشده و دارای سرعت خارق العاده 40 گیگابیت بر ثانیه است یعنی چیزی حدود 2 برابر سریع تر نسبت به نسل سوم USB. مطمئن باشید تا مدتی دیگه خیلی بیشتر از این استاندارد خواهید شنید .تا اینجا همه چیز درباره USB 4 عالی است ولی باز هم مانده؛این نسخه حتی با Thunderbolt 3 هم سازگار می‌باشد و همینطور می توان از آن برای انتقال ویدیو و فایل به صورت همزمان استفاده کرد بدون آنکه مشکلی متوجه شما شود. شاید هم خودتان حدس زده باشید که این استاندارد به صورت دو طرفه ساخته شده است.

قبل از خرید کابل USB باید به نکات زیر توجه داشته باشید :

هنگام خرید یک کابل USB ممکن است وسوسه شوید که مدل های ارزان تر را خریداری کنید اما همانند خرید سایر لوازم این ایده خوبی نیست. کابل هایی که با کنترل کیفیت پایین ساخته شده باشد به آسانی می شکنند و کابل شارژری که اندکی شکستگی داشته باشد برای شارژ یک دستگاه کاملا بی فایده می تواند باشد. پس منطقی عمل کنید و به دنبال محصولی با کیفیت از یک برند شناخته شده باشید. تفاوت قیمتی که می پردازید ارزشش را دارد.

چیز دیگری که باید به آن توجه کنید طول کابل شارژ است. کابل شارژ های کوتاه برای حمل کردن بسیار عالی هستند اما این گاهی اوقات باعث می شود که هنگام شارژ شدن گوشی تان برای استفاده از آن روی زمین و نزدیک پریز برق بنشینید.

کابل شارژ خیلی بلند حمل کردنش سخت است و به راحتی به هم گره می خورد و ممکن است به پای افراد گیر کند. یک متر برای طول کابل شارژ خوب است. این طول به شما اجازه می دهد تا گوشی خود را در دست خود نگهدارید درحالی که به یک باتری درون جیب یا کیف تان متصل است و برای بازی کردن پوکمون گو یا صرفا استفاده از تلفن هنگام مسافرت برای مدت طولانی عالی است.

در نهایت طول کابلی که شما نیاز دارید بستگی به شرایط و اولویت های شما دارد اما برای اطمینان می توانید پک های کابل شارژ چندتایی خریداری کنید که شامل چند کابل شارژ با طول های مختلف است.

برخی از کابل شارژ های با کیفیت از ایجاد ارتباط داده ای با کامپیوتری که به آن گوشی خود را وصل کرده اید جلوگیری می کند و از این رو باعث افزایش سرعت شارژ می شود. جایگزین دیگر آن آداپتور شارژی است که انتقال داده را غیرفعال کند و بتواند با هر نوع کابل موجود استفاده شود.

یکی از معضلات دائمی با کابل USB حداقل قبل از استاندارد نوع C این است که اتصال دهنده ها برگشت پذیر نیستند و این بدان معناست که اغلب برای وصل کردن کابل به دو بار تلاش نیاز دارید. بعضی از تولیدکنندگان تلاش کرده اند تا این مشکل را رفع کنند و کابل شارژرهایی تولید کرده اند که از هر دو طرف برگشت پذیر هستند و این یعنی در تاریکی هم به سادگی می توانید USB را به گوشی یا آداپتور خود وصل کنید.

اپل در سال 2015 همگان را شوکه کرد وقتی MacBook جدیدی با یک پورت USB-C به نمایش گذاشت. احتمالا همین شروع کننده این روند بود. نصیحت ما در مورد اجتناب از خریدن کابل های ارزان قیمت را در مورد خرید کابل های یو اس بی نوع C نیز در نظر بگیرید. از آن جایی که این کابل ها توان مصرفی بالاتری دارند یک کابل معیوب می تواند دستگاه شما را خراب کند یا حتی باعث آتش سوزی آن شود بنابراین اطمینان پیدا کنید که یک کابل USB-C قابل اعتماد خریداری کرده اید

سخن پایانی

در این مطلب به بررسی و معرفی انواع کابل های USB که به عنوان شارژر هم از آن استفاده می شود پرداختیم. همچنین نگاهی به سرعت های آن و در انتها چند نکته مهم درباره استفاده نکردن از شارژر های ارزان قیمت و جعلی انداختیم. امیدوارم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *